Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Περί φόβου (λόγω έκτακτων περικοπών αυτό το άρθρο δεν περιλαμβάνει χιούμορ)

Ας δούμε το δόγμα του σοκ λίγο πιο επιστημονικά. Πρόσφατη έρευνα αποδεικνύει ότι το παρατεταμένο στρες οδηγεί στην δημιουργία νέων νευρικών συνάψεων με δυνατότητα μακροπρόθεσμης ενδυνάμωσης στην αμυγδαλή, η οποία είναι κυρίαρχο κέντρο του εγκεφάλου όταν έχουμε να κάνουμε με την μνήμη συναισθηματικών γεγονότων και την μάθηση μέσω φόβου. Δηλαδή, εάν κάποιος οργανισμός βρίσκεται καιρό υπό την επήρεια στρες, τότε γίνεται πιο ευάλωτος σε νέα ερεθίσματα φόβου. Κάτι που θα τον τρόμαζε λίγο, θα τον τρομάξει περισσότερο εάν για καιρό βρίσκεται στρεσαρισμένος.

Βλέπουμε λοιπόν πως ο καταιγισμός μέτρων προκαλεί φυσικές αλλαγές στον εγκέφαλο μας, οι οποίες μας καθιστούν πιο υποτακτικούς, λόγω του φόβου μας και είτε μας παθητικοποιούν, είτε μας ωθούν στα άκρα της σκέψης.
Τι μπορούμε να κάνουμε; Αν θεωρούμε ότι η λύση είναι η συλλογική αντίδραση, τότε πρέπει να δράσουμε γρήγορα πριν η πλειονότητα βυθιστεί στον τρόμο. Αν επίσης θεωρούμε ότι κάθε αλλαγή θα ξεκινήσει από εμάς, τότε πρέπει να κάνουμε το εξής απλό· να αναπνεύσουμε. Αργά και σταθερά. Αυτή είναι μια βασική αρχή του διαλογισμού, ο οποίος επίσης έχει επιστημονικά αποδειχθεί ότι "καθαρίζει" τον εγκέφαλο, καταπολεμά το στρες και επιτρέπει την ήρεμη σκέψη ενισχύοντας έτσι την λήψη σωστών αποφάσεων.

σ.ς.: Στο επόμενη δημοσίευση θα αναρτήσω ένα παλαιότερο άρθρο με περισσότερες λεπτομέρειες για τον διαλογισμό και πως μπορεί κάποιος να τον ξεκινήσει μόνος του.

πηγή: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24298153?dopt=Abstract
εικόνα: http://www.medscape.org/viewarticle/506084_2


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου